Siirry sisältöön
PPP
Takaisin

Yksityisen ja julkisen sektorin kumppanuus keskeistä vaikuttavien työllisyyspalveluiden tuottamisessa

Kun vuoden 2025 alussa työllisyydenhoidon palveluiden järjestämisvastuu siirtyy kuntiin, on keskeistä varmistaa vaikuttavien työllisyyspalveluiden tuottaminen kustannustehokkaasti.

Työllisyydenhoidossa tavoitellaan enemmän kuin pelkkää työpaikkojen tarjoamista työnhakijoille. Onnistunut työllisyydenhoito edistää taloudellista ja yhteiskunnallista hyvinvointia sekä parantaa työllisyysalueen elinvoimaa ja kilpailukykyä. Tarvitaan monipuolisia ratkaisuja, jotka vastaavat paikallisiin tarpeisiin ja haasteisiin.

Yhteistyö yksityisten palveluntarjoajien kanssa voi auttaa kuntia saavuttamaan tavoitteensa tehokkaasti ja innovatiivisesti. Näin kunnan ja työllisyysalueen omat voimavarat voidaan suunnata tehokkaammin niiden ydintehtäviin.

Mallia Manchesterista ja Amsterdamista julkisen ja yksityisen työllisyydenhoidon kumppanuudesta

Spring House on käynyt kuluvana keväänä työllisyydenhoidon tutustumismatkalla sekä Manchesterissä että Amsterdamissa. Matkoilla saimme arvokasta tietoa siitä, kuinka julkisen sektorin yhteistyö yksityisten palveluntarjoajien kanssa toimii muissa maissa ja kuinka yhteistyö voi tuottaa lisäarvoa julkisessa työllisyydenhoidon elinvoimatehtävään. Tämä on niin sanottua Public Private Partnershipiä (PPP).

PPP-yhteistyömallissa Hollannissa ja Englannissa yksityinen sektori vastaa palveluiden tuottamisesta markkinaehtoisena toimijana ja julkinen sektori toimii palveluiden hankkijana, joka huolehtii viranomaisvelvoitteista ja ohjaa asiakkaita palveluihin, tarjoaa pitkäkestoista työllisyyden vaikuttavuutta ja lisäarvoa työnhakijalle ja työnantajalle.

Keskeisimpänä oppina palveluista nostamme työnhakija-asiakkaan työelämään pääsemisen ja myös työssä pysymisen, mitä tuetaan valmentajan toimesta. Läheinen kumppanuus elinkeinoelämän ja työantajien kanssa kuuluu palveluiden DNA:han. Tämä on vaikuttavuutta parhaimmillaan.

TE-palvelut 2024 -uudistus ja uusien työllisyysalueiden käytäntöönpano on oiva mahdollisuus kehittää uusia toimintatapoja yhdessä julkisten ja yksityisten toimijoiden kanssa ja tuottaa yhdessä työllisyysalueiden tarpeisiin soveltuvia malleja vaikuttavien työllisyyspalveluiden tuottamiseksi eri työllisyysalueilla ja valtakunnallisesti.

Kirjoittaja on Spring Housen työvoimapalveluiden liiketoimintajohtaja Anna-Kaisa Koivikko.

Spring Housen palvelut

valmentaja
 

Ammatillinen kuntoutus

Spring Housen yhteistyö eläkeyhtiö Varman kanssa

Lue lisää
palvelumme TE-toimistoille kotoutuminen
 

Kotoutumiskoulutukset

Spring Housen kotoutumiskoulutus tarjoaa maahanmuuttajalle yksilölliset, monipuoliset eväät suomalaiseen työyhteisöön liittymiseksi.

Lue lisää